Канабіс і лінощі: міфи розбиті на друзки

TripBase

ЖУРНАЛІСТ
Повідомлення
204
Репутація
1 014
Вподобайки
656
Бали
349
Чи справді трава робить тебе лінивим? Це один із найпопулярніших стереотипів, який роками підтримували фільми, анекдоти та ті, хто просто не в темі. Але от що цікаво – наука каже зовсім інше.

Недавнє дослідження, яке фінансував уряд США, дійшло несподіваного висновку: у ті дні, коли люди вживали канабіс, вони були не менш активними, а навпаки – рухалися більше. І це змушує задуматися: може, всі ці розмови про "лежачих стоунерів" – просто застарілий штамп?

Що показало дослідження?​

Вчені спостерігали за 98 людьми протягом чотирьох тижнів. Вони фіксували, як часто ті вживають канабіс, п’ють алкоголь, палять, займаються спортом чи іншими активними справами. Усе це записувалося у смартфон-опитуваннях, де респонденти відзначали, скільки часу вони витрачали на фізичні навантаження: біг, аеробіку, важку роботу тощо.

Результати виявилися досить несподіваними: дні, коли люди курили, були активнішими за ті, коли вони цього не робили. Це підтвердило й попередні дослідження, які натякали на те саме – канабіс і фізична активність можуть чудово поєднуватися.

Чому так відбувається?​

На перший погляд, це може здаватися нелогічним. Але якщо задуматися, усе стає на свої місця.

Канабіс може зробити тренування приємнішими – він впливає на рецептори задоволення, що допомагає краще відчувати ритм тіла і навіть насолоджуватися фізичними навантаженнями.

Ендоканабіноїдна система активізує дофамін – це гормон радості, який робить будь-яку активність більш приємною і навіть затягує у процес.

Деякі використовують канабіс для відновлення після тренування – він може допомагати зменшити запалення в м’язах та прискорювати відновлення.

Тож логіка тут є, і вона доволі проста: якщо щось допомагає тобі отримувати більше кайфу від фізичної активності, то ти робитимеш це частіше.

Але є нюанс​

Дослідження також показало, що у "трав’яні дні" люди частіше пили алкоголь і палили сигарети. Можливо, для когось це спосіб посилити ефект чи згладити похмілля. Але варто розуміти: алкоголь та тютюн мають зовсім інший вплив на організм і вже точно не додають тобі здоров’я.

Що ще каже наука?​

Здається, міф про "канабіс і лінь" починає розсипатися. Ось кілька додаткових фактів:

📌 У штатах США, де марихуану легалізували, люди стали більше займатися спортом.

📌 Канадська молодь, яка вживає канабіс, не стала менш активною – навпаки, у деяких випадках рівень фізичної активності навіть трохи зріс.

📌 Ті, хто поєднує канабіс і тренування, відзначають кращий настрій і більшу мотивацію займатися спортом.

Тож можливо, настав час змінити застаріле уявлення про канабіс як про щось, що "прибиває" тебе до дивана?

Якщо подумати, усе логічно: трава не робить тебе лінивим – усе залежить від тебе. Як ти її використовуєш, які цілі маєш і що хочеш отримати від свого тіла та життя загалом. І, можливо, для когось вона – це ще один спосіб зробити спорт не обов’язком, а задоволенням. 🚀

Мне итак все лень
Хотя канабиус не курю уже долго

Хз что там за люди были у меня наоборот с утра 2 банки индики, и как впадлу из дома выходить, уговорил себя что по пути на работу накуплю вкуснях, купил пришел поел, эффект прошел щя тупо хочется спать, хорошо что никто не контролирует как я работаю.

У меня в этом плане все просто: если регулярно занимаюсь спортом, по 4-6 раз в неделю, то я активен большую часть времени во всем остальном и трава не мешает; если спорта становится меньше или приходится сделать перерыв по причине травм или временных трудностей с финансами, то я за считанные дни превращаюсь по жизни в полнейшего лентяя и залипалу. Причем я могу даже весь день обходиться без шишек, но все равно буду лениться и тупить. Так что ключ к сведению к минимуму отрицательных моментов потребления шишек - правильный образ жизни.

Назад
Зверху Знизу