Як британський тревел-блогер зняв протести покоління Z у Непалі та став вірусним
Британський тревел-блогер став несподіваним свідком одного з найдраматичніших політичних моментів у Непалі.
Гаррі, британський мандрівник, який стоїть за YouTube-каналом WeHateTheCold, відомий своїми відеоблогами про мотоцикли, а не репортажами про конфлікти. Але його відео з місця протестів у Катманду, очолюваних представниками покоління Z, стали вірусними, зібравши мільйони переглядів і перетворивши його на того, кого ЗМІ називають «випадковим репортером про конфлікти».
Хто він?
Гаррі зазвичай документує свої подорожі країнами на двох колесах, створюючи легкий контент про подорожі.
Нещодавно він також був в Індії, подорожуючи через Гімачал-Прадеш та інші місця. Гаррі подорожує з Таїланду до Великої Британії на своєму двоколісному транспорті, документуючи всю подорож. Однак його подорож прийняла несподіваний поворот у Непалі.
Він опинився в центрі жорстоких демонстрацій після раптового запровадження комендантської години, яка залишила його в скрутному становищі. Його відео, зняте на вулицях навколо парламентського комплексу, показувало полум'я, розбиті автомобілі, сльозогінний газ та зіткнення протестувальників з поліцією. Те, що мало бути зупинкою на його шляху з Таїланду назад до Великої Британії, стало несподіваним завданням на передовій.
Що показують його відео
Його кліпи зафіксували рідкісні, непідробні моменти на вулиці: протестувальники наступають, тоді як поліція відступає під клубами диму, снаряди зі сльозогінним газом розриваються в повітрі, а барикади руйнуються біля урядових установ.
В якийсь момент було видно, як натовпи грабують, забирають комп'ютерні монітори та клавіатури. На відео також було видно полум'я та густий дим навколо будівлі парламенту, а Гаррі з недовірою розповідав: «Я не можу повірити своїм очам. Весь парламент горить. Люди танцюють, можна побачити непальські прапори».
Місцеві голоси
Поряд із власними коментарями Гаррі, камера зафіксувала голоси з натовпу. Протестувальники звинуватили поліцію в корупції, кажучи йому: «Уся ця система корумпована... ось чому ви всі тут протестуєте».
Інший перехожий, спостерігаючи за поширенням пожеж, вигукнув: «Парламент горить». Інші критикували пріоритети держави, стверджуючи, що пораненими цивільними нехтують, тоді як влада надає пріоритет чиновникам та поліції.
Вірусне відео
Індійські та світові ЗМІ та соціальні мережі, звичайно ж, швидко підхопили відео Гаррі, описавши його як рідкісні кадри з рівня землі в місті, де діє комендантська година. У повідомленнях згадувалися його кадри «полум'я... будівлі парламенту», натовпи, що нищать автомобілі, та мародерів, які тікають з офісним обладнанням.
Його позиціонували як ютубера, який ніколи не прагнув висвітлювати політику, але чий об'єктив пропонував нефільтрований погляд на швидкоплинну кризу.
Що сказав Гаррі
Пізніше Гаррі поділився у своєму Instagram, що він «випадково опинився там зі своєю камерою», наголосивши, що ніколи не мав наміру повідомляти про заворушення.
У описі свого допису він написав: «Я не можу повірити в те, що побачив сьогодні... Повна подорож назад з Таїланду до Великої Британії на двох колесах продовжиться незабаром, як тільки я зможу вийти з комендантської години тут і покататися на мотоциклі».
Пізніше він опублікував серію історій у своєму Instagram, написавши: «До мого непальського народу, я відчайдушно потребую вашої допомоги. Я пішов на той протест, щоб зняти це на відео, оскільки це мій особистий досвід. Я не очікував, що це стане вірусним. Зараз я маю велику підтримку від багатьох непальців, які хочуть бачити, як я висвітлюю це частіше, проте я трохи занурений у юридичні справи, хвилююся, що мене можуть депортувати».
Про протест
Протести були підживлені гнівом через загальнонаціональну заборону 26 платформ соціальних мереж та розчаруванням через корупцію та провали в управлінні. Зі зростанням натовпу демонстрації переросли в насильство, пожежі спалахнули поблизу урядових установ, а згодом і парламентського комплексу.
У кількох повідомленнях повідомлялося про численні загиблі та сотні поранених, оскільки сили безпеки застосували бойові патрони, водомети та сльозогінний газ. У Катманду та інших містах було запроваджено сувору комендантську годину, повітря наповнювало густий дим. Ескалація завершилася відставкою прем'єр-міністра Х. П. Шарми Олі, що зробило цей момент одним із найважливіших політичних потрясінь у Непалі за останні роки.
Чому відео Гаррі має значення
Відео Гаррі вирізнялися своєю безпосередністю. Вони були непідготовленими, безладними та хаотичними, але саме завдяки цьому вони пропонували уявлення про те, як розгорталися події на місцях. Те, що починалося як відеоблог про подорожі на мотоциклі, принаймні поки що стало історичним записом.