Під час останнього досвіду мікродозингу мухомора протягом ~2х місяців, ще до війни, я почав помічати за собою не властивий мені овочево-сонний стан, десь на 5-6 тиждень, що стало приводом закінчити займатись самолікуванням, та дослідити трохи глибше тему впливу гриба на організм. Хоча мій овочевий стан навряд був повʼязаний з сушкою, скоріш з впливом мусцимолу на ГАМК рецептори, ця тема мене зацікавила.
Багато де пишуть про негативний вплив іботенової кислоти, та важливість правильної сушки. Подивившись відоси постачальників сушеного гриба на ютуб мене розібрала цікавість перевірити на скільки можна довіряти продукту, який є на ринку - тому що дуже різала вухо фраза на одному з відео "саме при такій сушці гриби найкраще виглядають" (температура була 45*С) - вигляд мене цікавив менш за все, а от вплив на стан здоровʼя не в останню чергу . Отже я натрапив на чергове відео баби Маші, в якому приводилось одне з досліджень в лабораторних умовах, яким я і поділюсь нижче.
Лабораторні тести з декарбоксилювання іботенової кислоти при сушінні та приготуванні мухомора.
Вступ
Люди в гірських районах вважають, що токсини в A. muscaria зменшуються шляхом сушіння, зберігання або варіння. Тому були досліджені основні фізіологічно активні речовини, іботенова кислота (IBO) і мусцимол (MUS), в A. muscaria. IBO легко перетворюється на MUS шляхом декарбоксилювання, а MUS є галюциногеном. Висушування A. muscaria на сонці або за допомогою обігрівача спричинило збільшення MUS у грибі, в той час як IBO було втрачено. Висловлювалося припущення, що токсичність гриба буде посилюватися при обробці. Вміст IBO та MUS у грибах були стабільними при зберіганні в сухих або солоних умовах. Концентрація MUS збільшилася, тоді як IBO знизилася під час термічної обробки, і зміни були більш помітними в кислих, ніж лужних умовах. Однак загальне варіння (протягом 10 хвилин) майже не зменшило вміст токсичних речовин. Кип’ятіння або замочування A. muscaria у воді спричинило швидке вивільнення більшості IBO та MUS у грибі у воду.
Вплив сушіння на вміст IBO та MUS

Вплив зберігання на вміст IBO та MUS

Висновки
Дослідження впливу різних методів сушіння та зберігання мухомора на вміст іботенової кислоти (IBO) і мусцимолу (MUS) дає розуміння щодо безпеки обробки цього гриба.
Коментар авторки каналу до відео:
"Эти лаб данные никакого отношения в микродозам не имеют) Здесь исследуется только влияние Т и РН на декарбоксилирование иботеновой кислоты в мусцимол. Пока НИКТО не знает, ЧТО является лечебным агентом в мухоморе, может иботеновая кислота, а может и то-то другое. Пока НИКТО не проводил подобные исследования и ВСЕ предположения о Т сушки и прочих "полисахаридов"))) -- только гипотезы и догадки. Оптимальная сушка будет в пределах 45 градусов, не более 60 -- это данные на основании эффектов и выборки опытным путем)"
Багато де пишуть про негативний вплив іботенової кислоти, та важливість правильної сушки. Подивившись відоси постачальників сушеного гриба на ютуб мене розібрала цікавість перевірити на скільки можна довіряти продукту, який є на ринку - тому що дуже різала вухо фраза на одному з відео "саме при такій сушці гриби найкраще виглядають" (температура була 45*С) - вигляд мене цікавив менш за все, а от вплив на стан здоровʼя не в останню чергу . Отже я натрапив на чергове відео баби Маші, в якому приводилось одне з досліджень в лабораторних умовах, яким я і поділюсь нижче.
Лабораторні тести з декарбоксилювання іботенової кислоти при сушінні та приготуванні мухомора.
Вступ
Люди в гірських районах вважають, що токсини в A. muscaria зменшуються шляхом сушіння, зберігання або варіння. Тому були досліджені основні фізіологічно активні речовини, іботенова кислота (IBO) і мусцимол (MUS), в A. muscaria. IBO легко перетворюється на MUS шляхом декарбоксилювання, а MUS є галюциногеном. Висушування A. muscaria на сонці або за допомогою обігрівача спричинило збільшення MUS у грибі, в той час як IBO було втрачено. Висловлювалося припущення, що токсичність гриба буде посилюватися при обробці. Вміст IBO та MUS у грибах були стабільними при зберіганні в сухих або солоних умовах. Концентрація MUS збільшилася, тоді як IBO знизилася під час термічної обробки, і зміни були більш помітними в кислих, ніж лужних умовах. Однак загальне варіння (протягом 10 хвилин) майже не зменшило вміст токсичних речовин. Кип’ятіння або замочування A. muscaria у воді спричинило швидке вивільнення більшості IBO та MUS у грибі у воду.
Вплив сушіння на вміст IBO та MUS
- Сушка на сонці:
- Sunlight-I (3 дні):
- Іботенова кислота (IBO): 216 ppm (зменшення на 53%).
- Мусцимол (MUS): 96 ppm (зростання у 12 разів).
- Sunlight-II (11 днів):
- IBO: 36 ppm (зменшення на 92%).
- MUS: 33 ppm (зростання у 4 рази).
- Sunlight-I (3 дні):
- Сушка біля нагрівача (Heater-III):
- IBO: 58 ppm (зменшення на 87%).
- MUS: 31 ppm (зростання у 3.8 рази).

- Сушка в сушарці при різних температурах:
- При 40°C:
- IBO зменшилася до 65% від початкового рівня.
- MUS зріс у 6 разів (620%).
- При 50°C:
- IBO: 64% залишковий рівень.
- MUS: 580% від початкового рівня.
- При 60°C:
- IBO: 54%.
- MUS: 683%.
- При 80°C:
- IBO: 17%.
- MUS: 666%.
- При 100°C:
- IBO: 12%.
- MUS: 280%.
- При 120°C:
- IBO практично зникла (0.5%).
- MUS зменшився до 50% від початкового рівня.
- При 40°C:

Вплив зберігання на вміст IBO та MUS
- Зберігання в сухому вигляді:
- Сушені гриби зберігалися в темному прохолодному місці до 90 днів.
- Протягом цього періоду вміст іботенової кислоти та мусцимолу залишався стабільним, без суттєвих змін.
- Зберігання в соляному розчині:
- Зразки зберігалися при концентрації 10% NaCl у холодильнику (5°C) до 136 днів.
- Результати:
- Концентрація IBO і MUS зменшувалася поступово, але цей процес був дуже повільним.
- Зменшення токсичних речовин до значних рівнів потребує більше ніж кілька місяців.
- Висновок: короткострокове зберігання в соляному розчині (1-2 місяці) не забезпечує ефективного зниження токсичності.

Висновки
Дослідження впливу різних методів сушіння та зберігання мухомора на вміст іботенової кислоти (IBO) і мусцимолу (MUS) дає розуміння щодо безпеки обробки цього гриба.
- Сушка мухомора:
- Сушіння є потужним засобом для зниження рівня іботенової кислоти, водночас сприяє зростанню концентрації мусцимолу через декарбоксилювання IBO.
- Найкращі результати досягаються при використанні сушіння на сонці або при температурі 40-60°C, що дозволяє ефективно зменшити токсичність і зберегти мусцимол. Проте, при температурі понад 80°C спостерігається швидке зниження обох компонентів через термічну деградацію, що знижує ефективність обробки.
- Зберігання мухомора:
- Довготривале зберігання в сухому вигляді забезпечує стабільність IBO і MUS без значних змін у концентраціях, що підходить для тривалого зберігання без погіршення властивостей грибів.
- Зберігання в соляному розчині (10% NaCl) при низьких температурах повільно зменшує вміст активних речовин, але для помітного зниження токсичності потрібно більше трьох місяців. Короткострокове зберігання (1-2 місяці) неефективне для детоксикації.
- Сухе зберігання є оптимальним для тривалої консервації, тоді як соління підходить лише для дуже тривалих періодів.
Коментар авторки каналу до відео:
"Эти лаб данные никакого отношения в микродозам не имеют) Здесь исследуется только влияние Т и РН на декарбоксилирование иботеновой кислоты в мусцимол. Пока НИКТО не знает, ЧТО является лечебным агентом в мухоморе, может иботеновая кислота, а может и то-то другое. Пока НИКТО не проводил подобные исследования и ВСЕ предположения о Т сушки и прочих "полисахаридов"))) -- только гипотезы и догадки. Оптимальная сушка будет в пределах 45 градусов, не более 60 -- это данные на основании эффектов и выборки опытным путем)"
Джерела:
відео -
посилання на дослідження -
відео -
Будь ласка,
Увійти
або
Останнє редагування: